Fakta - Labah-labah Paling Besar Di Dunia, Goliath Birdeater.

6:04:00 PM

   Goliath Birdeater atau nama saintifiknya Theraphosa leblondi adalah spesis labah-labah paling besar didunia dan boleh membesar sehingga 30 cm, kira-kira sebesar pinggan makan korang. Cuba bayangkan kalau benda ni merayap kat tengah-tengah pinggan masa korang makan, memang epic, kan? Haha.


   Goliath Birdeater ni adalah sejenis Tarantula; sebahagian dari family labah-labah. Tarantula ni boleh menjangkau jangka hayat sehingga 14 tahun bergantung kepada keadaan. Keistimewaan tarantula ni selain saiznya yang extreme ialah kemampuan untuk menghasilkan bunyi bising yang boleh didengar sehingga jarak 15 kaki / 4.5 meter. Dah la besar, bising lak tu!

   Birdeater ni tak ada bisa macam sesetengah jenis Tarantula, tapi taringnya cukup kuat untuk mengoyakkan kulit manusia. Cara dia makan adalah dengan menangkap mangsanya, kemudian inject sejenis cecair yang boleh mencairkan segala isi badan mangsa dia tu untuk dihisap. Fuhh, kalau dia gigit korang, memang sadis tak hengat!

   By the way, nama 'birdeater' ataupun 'pemakan burung' tu bukan sekadar nickname suka-suka letak, tapi memang salah satu diet bagi tarantula ni adalah memakan burung-burung kecil. Contohnya burung Kelicap. Selain tu gak, tarantula ni pun makan katak, ular, kumbang, kelawar dan macam-macam lagi. Serius pelahap.

   Fakta menarik lagi keji berkaitan Goliath Birdeater ni, suku kaum Piaroa kat Venezuela jadikan tarantula ni sebagai makanan diorang sebab benda ni adalah salah satu benda yang paling banyak hidup kat muka bumi dan salah satu sumber protein terbaik. Dari apa yang dorang kata, rasa daging Goliath Birdeater yang dipanggang seekor-seekor adalah sangat awesome. Yuck!

Pak Cik ni odw sediakan tarantula panggang
P/S: Kalau nak tahu kenapa tiba-tiba aku intereted tentang spiders, klik sini.

You Might Also Like

0 comments